Att leva med artros är inte lätt då smärtan är en del av vardagen varje dag. Trötthet kan därför bli en negativ bieffekt då det är energikrävande att ha ont. Men genom att ta hand om sig och göra vardagen lite bättre och lite roligare kan man leva ett bra liv trots sin artros.

Få ett bättre liv med artros

Artros kan vara en riktig energitjuv då smärtan är ständigt närvarande i vardagen. Förutom trötthet kan man även uppleva att humöret försämras då långvarig smärta gör det svårt att hålla humöret uppe. Men då blir det ännu viktigare att man gör vad man kan för att ta hand om sig och för att få ett så bra liv som möjligt trots sin artros. Exempelvis kan man:

  • Utbilda sig och engagera sig. Det är alltid viktigt med kunskap när det kommer till diverse sjukdomstillstånd. Läs på om artros från olika källor och lär dig så mycket som möjligt om sjukdomen. Engagera dig genom att gå en artrosskola och kom i kontakt med andra som är i samma situation som du. Då kan ni dela erfarenheter med varandra.
  • Göra vardagen lite lyxigare. De flesta åker sällan eller aldrig på spa. För att göra vardagen lite lyxigare och lite roligare kan du åka på spa en gång i veckan. Då har du något att se fram emot varje vecka. Det kan bidra till att humöret blir lite bättre.
  • Se till att ha rätt smärtlindring. Då smärta är en central del av vardagen för artrospatienter gäller det att ha rätt smärtlindring. Kontakta vården om inte vanliga smärtstillande tabletter hjälper.
  • Investera i sina relationer. När man känner sig begränsad fysiskt är det lätt att man isolerar sig. Isolering har dock en stark negativ effekt på den psykiska hälsan, vilket inte gör situationen bättre. Se därför till att behålla kontaktnätet i så hög utsträckning som möjligt, även om det inte är på samma nivå som tidigare. Lite är bättre än inget.
  • Unna sig. Det är lätt att deppa ihop, men genom att hitta små ljusglimtar i vardagen och rikta fokuset utåt blir det lättare att hålla modet uppe. Köp lite lyxig choklad eller en god parfym och unna dig andra saker som får dig på bättre humör.
Category :
city-store