Det finns flera olika bud om historien bakom ordet SPA som idag har blivit ett vanligt sätt att koppla av på. En teori är att det kommer från antikens rom där orden salus per aqua brukade skrivas på marmorväggarna i de offentliga baden. Salus per aqua betyder hälsa genom vatten på latin och det var ofta en källa med dricksvatten eller varma källor som ansågs vara hälsobringande under antiken. Alla platser med en källa med friskt vatten ansågs vara lyckosamma och det var ofta runt källor som det växte upp samhällen. Källan garanterade att det alltid fanns tillgång till livsnödvändigt färskvatten.

Andra hävdar att tolkningen av ordet SPA som att komma från latinets salus per aqua är fel och att det egentligen kommer från Belgien. I den staden upptäcktes så tidigt som på 1300-talet varma och svavelhaltiga källor som ansågs hälsobringande. Vattnet skulle både drickas och badas i. En kurort växte fram runt källorna och orten producerar än idag mineralvatten som säljs på flaskor. Ordet SPA har sedan använts om platser med hälsosamma källor ända fram tills idag.

Många av de SPA-anläggningar som finns idag ligger på anrika platser med en källa som ger friskt vatten och de har ofta en lång tradition av att vara kurort. Ordet SPA används idag även för anläggningar utan källa men där man kan få olika skönhetsbehandlingar som massage och ansiktsmask. Det är till exempel vanligt att hotell kan erbjuda sina gäster att kunna boka in sig på behandlingar. Kanske finns även möjlighet att bada bastu eller bubbelpool men inte alla SPA-anläggningar erbjuder någon form av vattenterapi. Det vanligaste är dock att ett SPA också erbjuder någon form av bad i bassäng eller källa.

Category :
city-store